Reuniune a reprezentanţilor CMN la Constanţa
Membrii comisiei de cultură, culte şi mass media din cadrul CMN s-au reunit în şedință de lucru la Constanța, . Pe primul punct al ordinei de zi s-a aflat propunerea de schimbare a datei Zilei Minorităților Naționale din 18 decembrie, conform Hotărârii de Guvern nr. 881/1998, în data de 21 mai. Propunera a fost votată în unanimitate de cei 12 reprezentanți ai: Uniunii Democrate Turce din România, Forumului Democrat German, Comunității Elene «Elpis», Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Comunității Ruşilor-Lipoveni din România, Asociației Liga Albanezilor, Asociației Italienilor din România, Asociației Macedonenilor din România, Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Uniunii Polonezilor din România, Uniunii Armenilor din România, prezenți la şedință. Propunerea de schimbare a fost motivată de reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice, doamna Rodica Precupețu – şef de serviciu Programe şi Relații cu Societatea Civilă şi Organisme Internaționale, prin faptul că pe 18 decembrie se sărbătoreşte la nivel internațional, Ziua Migrantului, cele două sărbători riscând să se confunde. Atât reprezentanții DRI cât şi membrii comisiei de cultură au susținut că Ziua Minorităților Naționale este o zi importantă şi trebuie sărbătorită pe măsură. Reprezentanții comunităților etnice au mai discutat despre proiectele ce urmează a se derula anul viitor, printre acestea numărându-se şi propunera UDTR de a organiza un Festival al Minorităților Naționale la Constanța, la care să participe toate comunitățile etnice din Dobrogea. A mai fost propusă organizarea unui curs de manageri de proiecte europene, la care să participe câte doi tineri de la fiecare comunitate etnică. Lucrările şedinței de lucru au fost conduse de preşedintele comisiei pentru cultură, culte şi mass media din cadrul CMN, doamna Serin Türkoğlu.
După şedința de lucru, participanții au vizitat Radio T unde au fost primiți de directorul instituției, prof. Ervin Ibraim, precum şi de echipa redacțională şi tehnică. Programul de la Constanța a mai inclus şi o vizită la sediul central al UDTR unde oaspeții au fost primiți de preşedintele Osman Fedbi şi de secretarul general Ervin Ibraim. Discuțiile s-au desfăşurat într-o atmosferă cordială, cei doi lideri evidențiind faptul că UDTR are relații de colaborare excelente cu toate minoritățile etnice din Dobrogea, dar şi cu reprezentanțele diplomatice al Turciei, Statele Unite ale Americii, Chinei şi Federației Ruse.
La finalul întrevederii, conducerea UDTR i-a oferit doamnei Rodica Precupețu, în semn de respect pentru întreaga actvitate derulată în Departamentul pentru Relații Interetnice, un tablou reprezentând un veşmânt otoman.
PR UDTR,
Sorina Asan