decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


14 septembrie 2014

Pelerinaj la Babadag

Pelerinaj la Babadag
Pelerinaj la Babadag
Pelerinaj la Babadag

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un pelerinaj la Babadag, localitate cu profunde semnificații pentru istoria turcilor dobrogeni.

La pelerinaj au participat peste 500 de etnici turci de la filialele U.D.T.R. din Constanța, Tulcea, Bucureşti, Galați, Brăila, Medgidia, Mangalia, Techirghiol, Tuzla, Cumpăna, Cobadin, Fântâna Mare, Băneasa, Dobromir, Hârşova, Cernavoda, Babadag, Măcin şi Isaccea. Alături de etnicii turci s-au aflat: preşedintele UDTR ing. Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim și deputatul Iusein Ibram.

În cadrul pelerinajului, etnicii turci au luat parte la o slujbă religioasă la Geamia «Gazi Ali Paşa» din localitate şi au păstrat un moment de reculegere la mormântul lui Sari Saltuk Dede.

Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „pelerinajul la Babadag, la mormântul lui Sari Saltuk este un eveniment organizat anual cu scopul de a reînvia istoria turcilor dobrogeni. Babadag este un oraş încărcat de istorie care îi reuneşte pe turcii de pretutindeni, un sanctuar al spiritualității turce aflat pe meleaguri dobrogene”.

Prezența turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262 când exista o colonie de circa 10.000-12.000 turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678 reşedința Paşei s-a mutat de la Silistra la Babadag, localitatea devenind un important centru administrativ în Dobrogea. Geamia din Babadag a fost construită în secolul al XVI-lea şi a fost renovată în ultimii ani, cu sprijinul statului turc.

PR UDTR,


Print