decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


3 noiembrie 2014

Expoziţie de ţesături tradiţionale turceşti

Tesaturi traditionale
Tesaturi traditionale
Ţesături tradiţionale

Comisia de femei a Uniunii Democrate Turce din România a organizat în weekend o expoziție de țesături tradiționale turceşti. Au fost expuse articole de vestimentație lucrate manual, țesături şi broderii utilizate în ornamentarea locuințelor, multe dintre acestea păstrate în lăzile de zestre ale bunicilor, având o vechime considerabilă, de peste o sută de ani. Conform declarației preşedintelui comisiei de femei a UDTR, Amet Melec, expoziția se organizează anual cu scopul de a reînvia tradiția artei manuale tradiționale turceşti, dar şi a vechilor şezători în care femeile de etnie turcă din localitățile dobrogene se reuneau şi croşetau sau brodau cămăşi, ştergare ori batiste în motive orientale viu colorate. „Încercăm astfel să păstrăm vie dragostea pentru lucrul manual şi să le învățăm şi pe tinerele din comunitate cum se brodează sau cum pot fi cusute motivele tradiționale turceşti, antrenându-le în fiecare an într-un concurs cu premii”, a spus Melec Amet.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoglu, a vorbit despre pasiunea sa de a croşeta şi de a realiza poşete, şaluri, şi coliere din macramé. Ea a prezentat practic diverse împletituri realizate cu croşeta.

În acest an la secțiunea «croşetat» concursul a fost câştigat de Betemir Begine care s-a clasat pe locul I, Borseit Aiten – locul II şi Salim Sibel – locul III. La secțiunea «împletit» premiul I a fost cucerit de Dalip Sadet, premiul II de Salim Georgeta şi Iusuf Nadie şi premiul III de Bormambet Maiser. La aceeaşi secțiune a primit mențiune Hasan Dilber. A mai fost acordat premiul I pentru goblen doamnei Heuzi Sema.

PR UDTR,


Print