decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


8 noiembrie 2014

UDTR a marcat „Aşure Gunu”

Asure Gunu
Asure Gunu
Aşure Günü

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat «Aşure Gunu». Evenimentul a fost organizat de comisia de religie a UDTR şi a reunit membri ai comunității turce, dar şi reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța şi ai Centrului Cultural Turc «Yunus Emre». Printre invitați s-a numărat şi E.S. dl. Hamid Moayyer – Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti împreună cu soția, care a venit însoțit de Murat Iusuf – Muftiu al Cultului Musulman din România.

Ziua «Aşure» este prima sărbătoare religioasă din luna Muhharem, întâia lună a anului islamic şi, conform calendarului islamic, în acest an a avut loc în data de 3 noiembrie.

În debutul manifestării, vicepreşedintele comisiei de religie Firdes Musledin a vorbit despre semnificația religioasă a evenimentului, amintind că în istoria religiei islamice această zi se regăseşte ca zi de doliu în memoria nepotului profetului Muhammed, Husein, martirizat la Kerbala.

În Dobrogea, musulmanii obişnuiesc să țină post în această zi, conform tradiției. Gospodinele pregăteasc un desert delicios după o rețetă transmisă din generație în generație din care nu lipsesc minim 9 produse: grâu, năut, caise uscate, migdale, nucă, apă de trandafiri şi stafide.
„Pregătirea desertului «Aşure», împărțirea și servirea acestuia între musulmani este o tradiție ce leagă și întărește noi relații de prietenie și totodată duce la întărirea relațiilor dintre enoriaşi. Scopul acestei sărbători este de a bucura oamenii, de a-i apropia pe musulmani, de a întări sentimentul de fraternitate și, cel mai important, un prilej de a ne reaminti de tragicul eveniment de la Kerbela unde nepotul Profetului, Huseyin a fost martirizat” , a spus în încheiere coordonatorul proiectului, Firdes Musledin.

Printre invitații prezenți la eveniment s-au numărat: preşedintele comisiei de cultură Serin Turkoğlu, cel al comisiei de femei Amet Melek, Pouneh Bozçalışkan, soția consulului general Ali Bozçalışkan, ataşatul comercial Sezen Leventoğlu, profesori, numeroşi membri ai comunității turce.

PR UDTR,


Print