decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


29 noiembrie 2014

Profesorii de limba turcă premiaţi de UDTR

Trofeul Ziua Profesorului
Trofeul Ziua Profesorului

Uniunea Democrată Turcă din România marchează , «Ziua Profesorului Turc» printr-o festivitate de premiere a cadrelor didactice care predau limba turcă în şcolile din județul Constanța. Festivitatea de premiere va începe la orele 17.00, la Hotelul Aurora din stațiunea Mamaia.

Profesorii de limba turcă ce au obținut performanțe în domeniul educațional, ai căror elevi s-au clasat pe primele locuri la Olimpiada de Limba şi Literatura Turcă faza națională, precum şi la concursul «Frumoasa mea limbă maternă» vor primi diplome, premii şi trofee din partea Uniunii Democrate Turce din România. După festivitatea de premiere, va avea loc un scurt program artistic susținut de Yılmaz Turkoğlu împreună cu corul profesorilor Colegiului «Kemal Atatürk» din Medgidia. Proiectul este coordonat de preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoğlu.

Preşedintele UDTR ing. Osman Fedbi a declarat: „predarea limbii materne în şcoli este cel mai mare câştig obținut de comunitatea turcă din România, după 1989. Atât limba maternă cât şi religia islamică sunt elemente definitorii ale identității noastre etnice şi un rol fundamental în păstrarea acestora revine profesorilor şi familiei. În acest an am hotarât să îi premiem pe profesorii de limba turcă dar şi pe directorii instituțiilor de învățământ în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, pentru că sunt deschişi şi îi sprijină pe dascălii noştri în demersurile lor de promovare a limbii turce.”

La eveniment sunt aşteptați să participe: preşedintele UDTR Osman Fedbi, deputatul Iusein Ibram, subprefectul Levent Accoium, muftiul Murat Iusuf, dar şi conferențiar universitar dr. Cristina Tamaş – Decan al Facultății de Litere, Universitatea „Ovidius”, lector univ. dr. Emanuel Plopeanu – Decan al Facultății de Istorie şi Ştiințe Politice din cadrul aceleiaşi instituții de învățământ, precum şi reprezentanți ai ISJ Constanța. La festivitatea de premiere a profesorilor este invitat să ia parte şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalışkan.

«Ziua profesorului» este sărbătorită în Turcia în fiecare an pe 24 noiembrie. În Turcia, cadrele didactice se bucură de un respect desosebit din partea statului, „primul profesor turc” fiind considerat Mustafa Kemal Atatürk, datorită adoptării alfabetului latin, în 1923, o dată cu reformele de democratizare a țării.

PR UDTR,


Print