decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


19 februarie 2015

Deputați turci în vizită oficială în România

Deputati din Turcia
Deputati din Turcia
Deputați din Republica Turcia

O delegație de deputați din Republica Turcia s-a aflat în perioada 16-18 februarie în vizită oficială în România prilej cu care a purtat convorbiri cu parlamentari români dar şi cu lideri ai etnicilor turci şi tătari din România. Delegația parlamentarilor turci a fost condusă de preşedintele grupului parlamentar de prietenie Turcia–România, Gülay Dalyan (AKP) şi a fost formată din deputații Aydın Agan Ayaydın şi Reşat Doğru. Luni, 16 februarie, delegația parlamentarilor turci a purtat convorbiri cu Preşedintele Camerei Deputaților – Valeriu Zgonea, cu deputatul Marian Neacşu – preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia, cu Laszlo Borbely – preşedintele comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților şi cu Ministrul Economiei, Comerțului şi Turismului – Mihai Tudose.

La Constanța, delegația parlamentară a vizitat, în data de 17 februarie, Radio T şi a avut o întrevedere cu directorul Ervin Ibraim. La discuții au luat parte alături de deputații turci, Muftiul Murat Iusuf, E.S. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti – Osman Koray Ertaş şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanța – Ali Bozcalışkan. Tot la Radio T, preşedintele grupului parlamentar de prietenie Turcia–România, Gülay Dalyan a oferit un interviu în exclusivitate.

După ce au vizitat Radio T, cei trei deputați turci s-au întâlnit la sediul Muftiatului Cultului Musulman din România cu liderii UDTR şi UDTTMR. La convorbiri au fost prezenți: preşedintele Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, preşedintele comisiei de cultură Serin Turkoglu şi cel al comisiei de tineret Erkan Musledin. Discuțiile s-au desfăşurat într-o atmosferă cordială, preşedintele grupului parlamentar de prietenie Turcia–România, Gülay Dalyan (AKP) sublinind faptul că oriunde s-ar afla în Turcia sau în afara granițelor acesteia, turcii trebuie să fie uniți şi să îşi păstreze identitatea etnică şi religioasă. Deputații turci au fost plăcut impresionați de drepturile şi libertățile de care se bucură comunitățile etnice din România şi de susținerea pe care o au din partea statului român pentru promovarea identității etno-culturale. La discuții au mai luat parte alături de Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Osman Koray Ertaş şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozcalışkan, muftiul Murat Iusuf, deputatul Amet Varol şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Programul vizitei delegației Marii Adunări Naționale din Republica Turcia a mai cuprins o întrevedere cu reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea, cu primarul oraşului Medgidia, cu directorul Colegiului Național „Kemal Atatürk”, Accan Mologani şi cadrele didactice ale instituției de învățământ. Pe tot parcursul vizitei în România, demnitarii turci au fost însoțiți de E.S. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti – Osman Koray Ertaş şi de deputații Iusein Ibram şi Amet Varol.

PR UDTR,


Print