decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


22 martie 2015

„Primăvara comunitară”, ediția a XIV-a

Primavara Comunitara
Primăvara comunitară
ediția a XIV-a

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în perioada 20-21 martie cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional „Primăvara Comunitară”.

Festivalul va debuta , la Muzeul Național de Istorie şi Arheologie din Constanța, cu Simpozionul „Datini şi obiceiuri de Primăvară”. În cadrul simpozionului va fi decernată o plachetă de onoare chestorului principal de poliție Nezir Gelaledin şi va fi vernisată expoziția de pictură „Primăvara Interculturală”, autor Pouneh Bozçalışkan. Nezir Gelaledin este primul ofițer de rang înalt de etnie turcă ajuns în funcția de Director al Direcției Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pouneh Bozçalışkan s-a născut la Teheran în 1974 unde a absolvit şi Facultatea de Filologie, Specializarea Limba Franceză. Din anul 2005 trăieşte în Turcia unde a început să picteze în acuarelă. Tânăra artistă plastică a urmat cursuri de pictură, la Ankara cu pictorul Orhan Gürel iar în anul 2013 a participat la o expoziție comună organizată de Ministerul de Externe al Turciei. Din octombrie 2013 este în România alături de soțul său, Ali Bozçalışkan aflat în misiune diplomatică la Constanța în calitate de Consulul General al Republicii Turcia.

În cadrul aceleiaşi manifestări, preşedintele comisiei de cultură, Serin Turkoğlu va susține o prezentare power point cu tema „Cufărul cu obiceiuri ale etniilor din Dobrogea”. Evenimentul se va încheia cu un miniconcert de vioară intitulat „Rapsodii de primăvară”, solist Alev Gafar.

va avea loc un Spectacol Internațional de Gală găzduit de Colegiul de Arte «Regina Maria» din Constanța. Pe scenă vor urca ansamblurile folclorice aparținând comunităților: turcă, tătară, romă şi aromână. Uniunea Democrată Turcă din România va fi reprezentată de ansamblul focloric «Delikanlilar» şi de corul «Mehtap». Surpriza Galei va fi ansamblul focloric HOTEAD din Edirne, Turcia.


Diplomați acreditați în România, oaspeți ai UDTR
la Festivalul „Primăvara Comunitară”

Festivalul Internațional „Primăvara Comunitară” organizat de Uniunea Democrată Turcă din România în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța şi Centrul Cultural «Yunus Emre» a debutat , cu simpozionul „Datini şi Obiceiuri de Primăvară” desfăşurat la Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie Constanța. În debutul manifestării, preşedintele UDTR, Osman Fedbi i-a decernat chestorului principal de poliție Nezir Gelaledin – Director al Direcției Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, o plachetă de onoare cu titlul de excelență, ca semn de înaltă prețuire a comunității turce, pentru întreaga sa activitate în slujba statului român. Placheta a fost înmânată în prezența unor distinşi oaspeți precum: Ambasadorul Republicii Albania în România, E.S. Ilir Tepelena, Luan Topciu – Ministru Consilier la Ambasada Albaniei din Bucureşti, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța – Ali Bozçalışkan, Vladimir Nechaev – ataşat, Consulatul General al Federației Ruse la Constanța şi Consulul Onorific al Albaniei la Constanța – Omer Susli. Chestorul principal Nezir Gelaledin este primul ofițer de rang înalt, de etnie turcă, decorat până în prezent de şase ori. Cea mai recentă medalie, Ordinul Național „Bărbăție şi Credință” în grad de cavaler, i-a fost înmânată de Preşedintele României Klaus Iohannis, la data de , cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.

Evenimentul a continuat cu un mini-concert intitulat „Rapsodii de Primăvară” susținut de talentata violonistă Alev Gafar, studentă la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj. Preşedintele comisiei de cultură a UDTR, Serin Turkoğlu a vorbit despre datinile şi obiceiurile de primăvară ale comunităților etnice din Dobrogea amintind atât de „Mărțişor” cât şi de străvechea sărbătoare „Nevruz” care înseamnă un nou început, reînvierea naturii, marcată de popoarele turcice de mii de ani, la 21 martie, data echinocțiului de primăvară. „Deşi multe datini şi obiceiuri s-au pierdut în negura timpurilor prin activitățile noastre încercăm să reînviem aceste tradiții şi să le transmitem tinerilor. Totodată, am învățat să ne bucurăm împreună, alături de români de aceste sărbători, fie că suntem turci, tătari, germani, bulgari, aromâni pentru că astfel, devenim mai bogați sufleteşte”, a cocnhis Serin Turkoğlu.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu vernisajul expoziției de pictură „Primăvara Interculturală”, a doamnei Pouneh Bozçalışkan. Expoziția a reunit douăsprezece tablouri inspirate de locuri din țările dragi artistei, Iran, Turcia şi România. Sufletul sensibil al artistei surprinde cu măiestrie momentele încărcate de puritate şi simplitate a oamenilor de la țară, unde se mai păstrează tradițiile. „Femeie stând pe bancă”, „Geamie”, „Delta Dunării” sunt doar câteva din cele 12 tablouri pictate în acuarelă care ne transpun într-o atmosferă prietenoasă şi caldă. Pouneh Bozçalışkan s-a născut la Teheran în 1974, unde a absolvit şi Facultatea de Filologie, specializarea Limba Franceză. Din anul 2005 trăieşte în Turcia, unde a început să picteze în acuarelă. A urmat cursuri de pictură, la Ankara cu pictorul Orhan Gürel iar în anul 2013 a participat la o expoziție comună organizată de Ministerul de Externe al Turciei. Din octombrie 2013 este în România alături de soțul său Ali Bozçalışkan, aflat în misiune diplomatică la Constanța în calitate de Consulul General al Republicii Turcia.

a avut loc un Spectacol Internațional de Gală găzduit de Colegiul de Arte «Regina Maria» din Constanța. Pe scenă au urcat ansamblurile folclorice „Delikanlılar” (UDTR) – coordonator Melek Osman, „Mini-Karadeniz” (UDTTMR) – coordonator Ildeniz Seitmambet, „Dobrogeanca”, „Armâna mea” – coordonator Elena Dordea şi corul „Mehtap” – coordonator Accoium Durie, dirijor Yılmaz Turkoğlu. Surpriza Galei a constituit-o ansamblul focloric HOTEAD din Edirne, Turcia, care a susținut un program artistic reprezentând obiceiuri de nuntă. La manifestările festivalului au participat: subprefectul Accoium Levent, subsecretarul de stat Aledin Amet – DRI, preşedintele UDTR Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram şi numeroşi membri ai comunității turce şi tătare. Evenimentul a fost organizat de comisia de cultură a UDTR pentru a marca străvechea sărbătoare „Nevruz” şi a fost coordonat de Serin Turkoğlu.

PR UDTR,

Imagini surprinse la acest eveniment sunt publicate aici

Print