decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


19 aprilie 2015

Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni

Hidirlez 2015
Datini şi obiceiuri
la turcii dobrogeni

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în data de , la Neptun, simpozionul cu tema «Datini şi obiceiuri la turcii dobrogeni». Manifestarea a fost organizată de comisia de femei a UDTR cu scopul de a reînvia câteva din tradițiile şi obiceiurile comunității turce. În cadrul acestui simpozion, reprezentantele filialelor UDTR din Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Techighiol, Cumpăna şi Măcin au vorbit despre datinile păstrate în satele dobrogene unde trăiesc comunități de turci, de «Hâdârlez», o sărbătoare marcată anual pe 6 mai. De această sărbătoare se petrece la iarbă verde, în apropierea apelor, unde se cântă melodii turceşti vechi şi se servesc bucate tradiționale. Tot de Hâdârlez credincioşii musulmani merg la cimitir pentru a primeni mormintele rudelor decedate.

Preşedintele comisiei de femei, Amet Melec, organizatorul evenimentului, a declarat: „Hidirlez este o sărbătoare străveche care marchează începutul verii conform calendarului Gregorian, din Anatolia şi până în Balcani unde trăiesc comunități de turci. Hizir reprezintă împrospătarea vieții o dată cu venirea verii, este aducător de noroc, prosperitate, bucurie şi redă sănătatea bolnavilor. Este important să nu uităm semnificația acestor sărbători care țin de identitatea noastră etnică şi să le transmitem mai departe generațiilor viitoare.”

La finalul dezbaterilor, corul «Mehtap» coordonat de Acoium Durie şi dirijat de Yilmaz Turkoğlu, a susținut un scurt program artistic.

PR UDTR,


Print