decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


11 mai 2015

Hâdârlez găzduit de filiala UDTR din Cobadin

Hidirlez la Cobadin
Hıdırlez la Cobadin

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat , una dintre cele mai străvechi sărbători ale turcilor de pretutindeni, «Hâdârlez», celebrată anual în data de 6 mai. Cu acest prilej, etnicii turci de la filialele UDTR din Constanța, Cernavodă, Medgidia, Băneasa, Făurei, Cobadin, Cumpăna şi Fântâna Mare s-au reunit în localitatea Cobadin din județul Constanța pentru a reînvia o tradiție străveche a popoarelor turcice, care marchează conform calendarului gregorian, începutul uni nou anotimp.

Preşedintele UDTR, Osman Fedbi a declarat: „Hâdârlezul este una dintre cele mai iubite sărbători a turcilor de pretutindeni care continuă să se serbeze atât în Dobrogea dar şi în alte țări din Balcani şi mai ales în Anatolia. Este de datoria noastră să conservăm această tradiție care ține de identitatea noastră etnică şi să o transmitem şi generațiilor viitoare.”

Hâdârlez este un cuvânt compus din două nume: Hâzâr şi Ilyas, doi frați, considerați patronii astronomici ai vieții umane care semnifică nemurirea, dar şi abundența. «Hâdârlez» este o sărbătoare câmpenească şi conform tradiției se desfăşoară în natură, pe pajişti înverzite, în apropierea apelor curgătoare, într-o atmosferă animată de voie bună. În această zi, etnicii turci obişnuiesc să sacrifice miei şi să prepare bucate tradiționale din care nu lipsesc plăcinta cu brânză şi turtele. Bucatele tradiționale „çörek” şi „pide” (plăcinte tradiționale cu brânză) nu au lipsit nici de pe mesle etnicilor turci reuniți duminică la Cobadin, într-o atmosferă de sărbătoare şi voie bună.

La «Hâdârlez» au participat: preşedintele UDTR – Osman Fedbi, secretarul general – Ervin Ibraim, preşedinții filialelor UDTR din: Cobadin, Băneasa, Cernavodă, Medgidia, Făurei, Fântâna Mare şi Cumpăna – Raim Naim, Osman Zia, Musa Caidar, Memet Şucri, Osman Suliman, Memet Sebatin şi Bari Muselim, precum şi subprefectul județului Constața, Levent Accoium.

PR UDTR,


Print