decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


31 octombrie 2015

UDTR a marcat «Aşura»

Asure la UDTR
Asure la UDTR
Aşure la UDTR

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat , la sediul central din Constanța, „Aşura”. Evenimentul a fost organizat de comisia de religie a UDTR şi a reunit lideri ai Uniunii Democrate Turce din România, reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța şi membri ai comunității turce.

Manifestarea a debutat cu rostirea unei rugăciuni, după care s-a vorbit despre semnificația religioasă a lunii Muharrem. La final, invitații au servit desertul „Aşure” pregătit după rețeta etnicilor turci din Dobrogea.
„Aşura” este primul eveniment religios din luna Muhharem, întâia lună a anului islamic şi a coincis în acest an cu data de 23 octombrie. Musulmanii obişnuiesc să țină post în memoria nepotului profetului Muhammed, Huseyn care a fost martirizat în această zi, în anul 680. În Dobrogea, în ziua de „Aşura” şi începând din această zi, timp de o lună, gospodinele pregătesc conform tradiției un desert delicios, după o rețetă transmisă din generație în generație, din care nu lipsesc minim 9 ingrediente: grâu, năut, smochine, curmale, caise uscate, migdale, nucă, apă de trandafiri şi stafide.

La eveniment au participat: preşedintele UDTR – ing. Osman Fedbi, secretarul general – prof. Ervin Ibraim, deputatul Iusien Ibram, subprefectul Accoium Levent, Consulul general al Republicii Turcia la Constanța – domnul Ali Bozcalışkan, viceconsulul Murat Yalcın şi ataşatul pe probleme de cult islamic din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, domnul Aitekin Akcin.

PR UDTR,


Print