decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


26 martie 2018

Festivalul „Primăvara Comunitară” ediţia a XVII-a

Primavara Comunitara
Primavara Comunitara
Primăvara Comunitară

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat cea de a XVII-a ediție a Festivalului «Primăvară Comunitară», sâmbătă, , la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. Au urcat pe scenă ansamblurile folclorice: „Fidanlar”, „Delikanlılar”, „Martılar”, toate aparținând UDTR, „Çansu” (UDTTMR), „Elpis” (CEEC), „Armânamea”, „Dobrogeanca” (Centrul Cultural «Elena Roizen» – Ovidiu) şi solista Georgiana Chiriță (CRLR).

În discursul său, subsecretarul de stat din cadrul DRI, Aledin Amet, a plasat evenimentul în perspectiva împlinirii a 100 de ani de la făurirea statului național unitar român, stat care asigură drepturi şi libertăți tuturor minorităților naționale susținând promovarea valorilor identitare ale comunitților etnice. „Acest stat, care în acest an împlineşte 100 de ani de la Marea Unire din 1918, ne-a oferit de-a lungul anilor posibilitatea de a ne afirma identitatea etnică. Acest eveniment cultural interetnic, organizat de UDTR, reprezintă o dovadă a modului în care a statul român înțelege să sprijine afirmarea identității etnice a minorităților naționale. Astfel de acțiuni ne raportează la ceea ce avem noi mai de preț, la propria noastră identitate”, a declarat Aledin Amet.

Preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, a afirmat: „Ansamblul Comunității Elena «Elpis» a onorat invitația noastră de a lua parte la Festivalul Interetnic «Primăvara Comunitară», chiar dacă peste 3 ore va susține un alt spectacol, organizat cu prilejul Zilei Naționale a Greciei. Acesta este modelul interetnic dobrogean, unitate în diversitate, acesta este felul în care statul român şi noi, minoritățile naționale, dorim să ne promovăm identitatea etnică şi valorile noastre culturale.”

Prezentă la eveniment, Corina Martin, preşedinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România a declarat că, printre manifestările culturale care se vor desfăşura în sezonul estival va avea loc în premieră, de două ori pe săptămână, şi un spectacol prezentat turiştilor de pe litoral la care vor participa ansamblurile folclorice ale tuturor comunităților etnice din Constanța.

Festivalul, organizat de Comisia de cultură a UDTR, s-a desfăşurat în prezența secretarului general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, a preşedintei Comisiei de femei, Melec Amet şi a preşedintelui filialei UDTR Hârşova, Memet Redvan. Printre invitați s-au aflat: subsecretarul de stat al DRI, Aledin Amet, subprefectul județului Constanța, Levent Accoium, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Uygar Mustafa Sertel, Ataşatul Comercial al Republicii Turcia la Constanța, Kadır Yazıhan, Ataşatul din cadrul Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, Nikolay Belera, directorul Centrului Cultural Turc «Yunus Emre» din Constanța, Ramazan Yılmaz, directorul Turkish Airlines Constanța, Güneş Tanay, precum şi inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Constanța, prof. Icbal Anefi, şi consilierul superior din cadrul DRI, Aidun Curt-Mola.

PR UDTR,


Print