decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


1 februarie 2019

Două sărbători naţionale marcate de UDTR

Ziua unirii Ziua culturii
Ziua unirii Ziua culturii
Ziua unirii, Ziua culturii

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat Ziua Unirii Principatelor Române, dar și Ziua Culturii Naționale, printr-un eveniment cultural-educativ, , la Constanța. Evenimentul, organizat în parteneriat cu ISJ Constanța, a reunit elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanța dar și cadre didactice din învățământul gimnazial, liceal și universitar.

În debutul manifestării, președinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât al Moldovei cât și al Țării Românești. Evenimentul a continuat cu un moment liric susținut de mezzosoprana Lucia Mihalache de la Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» din Constanța care a interpretat, acompaniată de prof. Florian Stoica, melodia „Stele-n cer”, pe versurile lui Mihai Eminescu, muzica Nicolae Bretan. Cei mai buni elevi care studiază limba turcă maternă în școlile din județul Constanța au intrat în competiție recitând poezii semnate de Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu și poetul turc, Yunus Emre. Clasamentul competiției a fost stabilit de un juriu format din: prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general – ISJ Constanța, inspectorii școlari, prof. Icbal Anefi, prof. Florian Stoica, prof. Mihaela Anghelescu – ISJ Constanța, precum și prof. univ. dr. Marina Cap-Bun și conferențiar universitar dr. Veronica Nedelcu de la Universitatea «Ovidius» Constanța. În timpul jurizării concursului de recitare, ansamblurile folclorice «Fidanlar» și «Delikanlılar» coordonate de prof. Melek Osman, coregraf Claudiu Popa, au prezentat un scurt program artistic de dansuri populare românești și turcești.

Premiul I, la secțiunea – învățământ primar, a fost câștigat de Melek Musledin, premiul II de Nisa Nur Susli și premiul III de Ibrahim Nașer. La secțiunea învățământ gimnazial, premiul I a fost câștigat de Caner Memiș, premiul II de Elif Aksoy și premiul III de Iusein Bușra. Elevii Ismail Birgean și Derya Kanalia de la Colegiul Național «K. Atatürk» din Medgidia s-au clasat pe locurile I respectiv II. Au mai fost acordate mențiuni elevilor: Kair Yildız Hulya, Abduraman Alihan Gemal, Serkan Husein, Ialcin Ada, Yursenir Zeynep, Kadir Emirhan, Elda Menali, Omer Aylin și Ali Dalia Ismail. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de către președintele UDTR, Fedbi Osman, de cei doi subprefecți ai județului Constanța, Ionuț Done și Șenol Ali, precum și de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan.

Poeta Urfet Șachir și profesoarele Firdes Musledin și Aisel Arif au recitat poeziile: „Cu gânduri și cu imagini”, „Criticilor mei” și „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, traduse în limba turcă. La eveniment au mai participat: secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim, președinta comisiei de învățământ, prof. Vildan Bormambet și președinta comisiei de femei, Melec Amet. Manifestarea a fost organizată de comisia de cultură a UDTR.

Biroul de presă UDTR,


Print