decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


12 iunie 2019

Ziua Limbii turce

Ziua Limbii turce
Ziua Limbii turce
Ziua Limbii turce
Ziua Limbii turce

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un spectacol aniversar prilejuit de împlinirea a 3 ani de la instituirea prin lege a zilei de 5 iunie ca Zi a Limbii Turce, , la Constanţa.

Spectacolul a fost susţinut de ansamblul folcloric „Delıkanlılar” al UDTR şi de invitaţi speciali din Macedonia de Nord şi Republica Moldova. Alături de ansamblul „Delıkanlılar”au urcat pe scenă: ansamblul folcloric „Mavi Laleler" din Macedonia de Nord, Ludmila Kristeva şi Vasili Baragan (Republica Moldova), precum şi elevii: Fucigi Mustafa, Melek Musledin şi Defne Koșkan. În cadrul evenimentului, preşedintele UDTR, Fedbi Osman, a înmânat plachete aniversare unor personalităţi din spaţiul public, care au sprijinit prin activitatea lor promovarea limbii şi culturii etnicilor turci din România. Au primit plachete din partea UDTR: subprefectul Şenol Ali şi secretarul general adj. din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Levent Accoium. Președintele Fedbi Osman a mai înmânat plachete aniversare: ambasadorului Republicii Turcia în România, E.S. Füsun Aramaz, consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, consulului general adj. Hasan Akdogan, coordonatorului Biroului TIKA Bucureşti, Yasemin Melez Biçer, preşedintelui DEIK, Ömer Süsli şi preşedintelui Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), Güven Güngör. În încheierea spectacolului, a avut loc premierea elevilor clasaţi pe primele 4 locuri la concursul naţional de muzică şi poezie turcă „Güzel Dilim – Fumoasa mea limba turcă”, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi ISJ Constanţa, în data de . Elevii au primit premii din partea UDTR şi a Ministerului Educaţiei Naționale. Premiile au fost înmânate de reprezentanta Ministerului Educației Naţionale, doamna consilier Elvira Codrea, de inpectorul şcolar Icbal Anefi (ISJ Constanţa) şi de preşedinta comisiei de învățământ a UDTR, prof. Vildan Bormambet. Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) a oferit premii câștigătorilor concursului «Istoria şi tradiţia turcilor din România». Premiile au fost înmânate de coordonatorul Biroului TIKA București, Yasemin Melez Biçer şi de E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența inițiatorului proiectului de lege privind sărbătorirea zilei de 5 iunie ca zi a Limbii Turce, deputatul Ibram Iusein. Printre invitați s-au aflat: subsecretarul de stat al DRI, Aledin Amet, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiințe Politice a Universităţii «Ovidius» din Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, directorul Colegiului „K. Atatürk” din Medgidia, prof. Accan Mologani, profesori din Konya şi Bursa aflați în vizită în România în cadrul unor proiecte de parteneriat cu instituții de învățământ din România, numeroși membri ai filialelor UDTR din județul Constanța. La manifestarea culturală a luat parte și secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim. Evenimentul a fost organizat de comisia de cultură a UDTR cu sprijinul Biroului Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) București și a fost coordonat de președinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu.

Ziua de 5 iunie se sărbătoreşte din anul 2017 ca urmare a adoptării Legii nr. 223 de către Parlamentul României, în noiembrie 2016.

Biroul de presă UDTR,


Print