decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


7 iunie 2021

Ziua Limbii Turce sărbătorită la Constanţa

Ziua Limbii Turce
Ziua Limbii Turce
Ziua Limbii Turce
Ziua Limbii Turce

Uniunea Democrată Turcă din România a sărbătorit Ziua Limbii turce cu o zi în avans, , la Constanţa. Spectacolul aniversar „5 Iunie – Ziua Limbii Turce” a fost organizat de Comisia de cultură a UDTR şi a fost coordonat de preşedinta comisiei, Serin Türkoğlu. Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Enikö Lacziko, şi a ambasadorului Republicii Turcia în România, E.S. Füsun Aramaz.

În debutul evenimentului, preşedintele UDTR, Fedbi Osman, a înmânat plachete aniversare unor personalităţi din spaţiul public care au sprijinit, prin activitatea lor, promovarea limbii şi culturii etnicilor turci din România. Au primit plachete aniversare: secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Enikö Katalin Lacziko, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa (placheta sa a fost preluată de subprefectul Secyl Suliman), primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac (placheta sa a fost ridicată de consilierul personal, Dorin Popescu), inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, prof. Sorin Mihai (placheta sa a fost preluată de d-na inspector şcolar Icbal Anefi) şi preşedinta de onoare RESTO, Corina Martin. Preşedintele UDTR, Fedbi Osman, a mai conferit plachete aniversare ambasadorului Republicii Turcia în România, E.S. Füsun Aramaz, consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Emre Yurdakul, consulului onorific al Republicii Turcia la Tulcea, Daniel Iliuşcă, coordonatorului Biroului TIKA Bucureşti, Hasan Burak Ceran, directorului Centrului Cultural «Yunus Emre» Constanţa, Tuna Balkan şi preşedintelui TIAD, Güven Güngör (placheta sa a fost ridicată de secretarul general, Barbaros Yikar).

Evenimentul a continuat cu un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblul folcloric «Delıkanlılar», aplaudat îndelung de cei prezenţi. Spectacolul s-a încheiat cu un mini-recital de poezie în limba turcă, susţinut de elevii Melek Musledin şi Mustafa Fucigi. La finalul evenimentului, deputatul Iusein Ibram a declarat: „Limba maternă este una dintre cele mai importante valori identitare ale etnicilor turci din România, o comoară inestimabilă pe care noi trebuie să o păstrăm vie, vorbind-o atât în familie cât și în societate. Numai de noi, părinții și bunicii de astăzi, depinde dacă cei mai mici membri ai comunității vor vorbi limba turcă în viitor. Încurajați-vă copiii să studieze limba turcă la școală și participați la acțiunile organizate de UDTR deoarece este garantul promovării și conservării valorilor noastre identitare: limba maternă, istoria, cultura, tradițiile și religia islamică!”

La eveniment au mai luat parte muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, şi subsecretarul de stat al DRI, Aledin Amet. Printre invitaţi s-au mai numărat: prim-vicepreşedintele UDTR, Iusein Gemal, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, preşedinta comisiei de învăţământ, prof. Vildan Bormambet, președintele comisiei de religie, Temur Ibraim, şi preşedintele comisiei de tineret, Harun Osman.

Potrivit Legii nr. 223/2016, lege iniţiată de deputatul Iusein Ibram, „Ziua Limbii Turce” se sărbătoreşte anual la data de 5 iunie.

Biroul de presă UDTR,


Print