decor decor

design Cicero Fârtat
© 2006-2015 UDTR; toate drepturile rezervate

decor stema Romaniei

START

Arhiva comunicatelor de presă ale UDTR


27 martie 2023

Primăvara Comunitară

Primavara Comunitara
Primavara Comunitara
Primavara Comunitara
Primăvara Comunitară

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat simpozionul cu tema „Tradiţii şi obiceiuri de primăvară ale comunităţilor etnice din Dobrogea” , la Muzeul de Artă din Constanţa. Simpozionul a fost organizat de Comisia de cultură a UDTR în cadrul proiectului interetnic „Primăvara Comunitară”, ajuns în acest an la cea de a XXI-a ediţie. Evenimentul a adus în atenţia publicului sărbătoarea străveche a popoarelor turcice „Nevruz”, celebrată în fiecare an la data de 21 martie, cu prilejul echinocţiului de primăvară.
Simpozionul s-a desfăşurat în prezenţa secretarului general al UDTR, prof. Ervin Ibraim şi a numeroşi oaspeţi. La eveniment au participat: Emre Yurdakul, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, Mustafa Yıldız, directorul Institutului „Yunus Emre” Constanța, Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene „Elpis” Constanța și reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Constanța.

Reprezentanții a 6 minorități etnice dobrogene au abordat cele mai importante tradiţii şi obiceiuri practicate cu prilejul sărbătorilor de primăvară în cadrul comunităţilor etnice pe care le reprezintă. În debutul manifestării, dr. Cerasela Dobrinescu, muzeograf la Muzeul de Artă Populară din Constanţa s-a referit la câteva datini practicate de români, cu prilejul sărbătorilor de primăvară Dragobete, Ziua Sfinților 40 de Mucenici și Buna Vestire. La sărbătoarea „Buna Vestire”, celebrată de creștini la data de 25 martie, s-a referit și prof. Angelica Opaiț (Comunitatea Elenă „Elpis” Constanţa) care a precizat că pentru etnicii greci are o dublă semnificație, în aceeași zi fiind și Ziua Națională a Republicii Elene. Claudia Artion, referent cultural (CRLR – Filiala Constanţa) a vorbit despre „Maslenița” sărbătorită timp de o săptămână înainte de a se intra în postul mare al Paștelui. Prof. Melek Osman, responsabil Patrimoniu Cultural (Uniunea Democrată Turcă din România) a vorbit despre Nevruz referindu-se atât la etimologia cuvântului, cât și la motivul „nou început” în operele scriitorilor. La Nevruz s-a referit și reprezentantul UDTTMR, dr. Metin Omer, din perspectiva comunității tătare, care numește sărbătoarea „Nawrez”. Georgiana Maladoi, reprezentanta Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea a abordat „Floriile” o sărbătoare religioasă celebrată cu o săptămână înainte de Paște și a amintit de ritualul bătăii cu ramuri de sălcii. Au mai luat cuvântul Teodora Carpuz, reprezentanta comunității bulgare și Mirem Mustafa – Sucursala UDTR Cobadin.
Simpozionul a fost moderat de preşedinta Comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu, care a oferit la final diplome și premii participanților. Evenimentul a fost organizat de Comisia de cultură în colaborare cu Comisia de tineret „M.K. Atatürk”.

Biroul de presă UDTR,


Print